2012.05.18.
11:36

Írta: Párban szép

Rocksztár vagy leendő gyermeink apja?

1999-ben Rikowski és Grammer, illetve Thornhill és Gangestad arra jutott, hogy szaglás útján éppúgy információt szerezhetünk egy lehetséges partner vonzerejéről, mintha csak jól megnéznénk magunknak. Példának okáért azt, hogy a másik arca szimmetrikus-e vagy sem, pusztán szag alapján képesek vagyunk felmérni.
 
Mindkét kísérlet Wedekind klasszikus pólós vizsgálatára épült: Rikowskiék kutatásában három, Thornhillnél két egymást követő éjszaka ugyanazt a pólót viselték férfiak és nők, majd ellenkező nemű személyek osztályozták azokat vonzerő, kellemesség, illetve szexiség szempontjából. Tudni kell még hozzá, hogy feljegyezték a női résztvevők utolsó menstruációjának időpontját is - és milyen jól tették, hiszen azóta közismert: a nők szagérzékenységét havi ciklusuk is befolyásolja. A legtermékenyebb fázisban, a 9-15. napon, a domináns és szimmetrikus férfiak szagát részesítik előnyben, sőt, ebben az időszakban lényegesen többször kezdeményeznek szexuális együttlétet, míg a kevésbé termékeny időszakban azokhoz a férfiakhoz vonzódnak, akik minden bizonnyal jó apák lesznek (értsd: az egyikkel jó összegyűrni a lepedőt, a másik típus pedig garantáltan pontosan érkezik a gyerekért az óvodába).
 
Hat évvel később Havlicek és munkatársai is kedvet kaptak a témához: náluk ugyan nem pólókat, hanem - egy teljes napra - a férfiak hónaljába ragasztott vattapamacsokat kellett szagolgatni, majd azokat szagintenzitás, szexiség és férfiasság szempontjából osztályozni. Azt találták, hogy a férfiak dominanciája - melyet előzetesen kérdőívvel mértek fel - és szexisége együtt jár, azaz minél dominánsabb egy férfi, annál vonzóbbnak bizonyul. Érdekes, hogy ez a megállapítás főleg tartós párkapcsolatban élő nők véleményét tükrözi, egyedülállóknál nem tapasztaltak hasonló összefüggést.
 
Ne csodálkozzunk tehát, ha egy hónapon belül homlokegyenest más típusú férfiakért vagyunk oda (semmi baj, csak a hormonok), és legyünk empatikusak legjobb barátnőnkkel is, ha egyszer kávézás közben a főzőtanfolyamon megismert Gézáról hallhatunk dicshimnuszt, következő alkalommal pedig a rocksztár kinézetű Attila a vágy tárgya.

Szólj hozzá!

Címkék: kapcsolat ciklus dominancia szaglás szimmetria vonzalom menstruációs

A bejegyzés trackback címe:

https://parbanszep.blog.hu/api/trackback/id/tr424524069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása