Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2012.06.01.
17:05

Írta: Párban szép

Családi balhé, korai szex

 

Köztudott, hogy a gyerekkori tapasztalatok milyensége hatással van a felnőttkori párválasztásunkra – aki családi ünnepségek, gőzölgő kakaó, estimese-olvasás közepette nőtt fel, valószínűleg nem fog idejekorán belemenekülni egy (vagy több) férfi karjába, csak azért, hogy megszabaduljon az otthoniaktól. Azok viszont, akiknek a pihe-puha fészek csak álom maradt, azaz nem tapasztalták meg a feltétel nélkül elfogadást sem az apa, sem az anya részéről, illetve a szülői házban távolról sem érezték magukat biztonságban, a kortársaikhoz képest korábban bonyolódhatnak szexuális kalandokba.

2010-ben Meskó és Bácskai a családi háttér és a nők párválasztása között keresett összefüggést. Konkrétan azt akarták kideríteni, felnőttként milyen típusú férfiak arcát találjuk vonzónak – a tesztoszteron fűtötte macsóét vagy a lágyabb vonású apa-jelöltét.

Hogy erre választ kapjanak, beszerveztek 110 egyetemista nőt, akikkel két kérdőívet töltettek ki: az egyik a gyerekkori kötődést méri, a másik pedig a szocioszexuális orientációt. Utóbbi azt mutatja meg, mennyire kapható valaki szexuális kapcsolatra mindenfajta elköteleződés nélkül.  A tesztek után még egy feladat várt a résztvevőkre: képeket kellett értékelniük vonzóság alapján – mindegyiken ugyanannak a férfi arcnak a maszkulin, illetve a feminin verziója szerepelt egymás mellett.

A kutatók szerint mind az önértékelés (jó vagy rossz csajnak tartjuk-e magunkat), mind a korai szülő-gyerek viszony (elfogadó vagy elutasító légkörben nevelkedtünk) hatással van arra, hogy mennyire vagyunk képesek felnőttkorunkban elköteleződni. Nem meglepő, hogy jellemzően azok a nők vetik bele magukat rövid távú kapcsolatokba, akiknél – gyerekkorukban – puskaporos volt otthon a hangulat, és ők azok, akiknek a maszkulin férfiak láttán dobban nagyobbat a szívük. Ezzel szemben, akiknek volt gyerekszobájuk, a lágyabb arcú férfiak fotójára adtak magasabb pontszámot, és kisebb hajlandóságot mutattak egyéjszakás légyottokra.

Most, hogy tudjuk, a korai élmények mennyi mindenre kihatnak, egyet tehetünk: ha van/lesz gyermekünk, szakítsunk időt közös programokra, beszélgetésekre. A figyelem hatalmas úr és jó befektetés – ha évek múltán azt látjuk, hogy fiunk/lányunk harmonikus kapcsolatban él, ne felejtsük el megveregetni a saját vállunkat. Jól csináltuk, igen.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság család szex kötődés

A bejegyzés trackback címe:

https://parbanszep.blog.hu/api/trackback/id/tr844559692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása