2012.05.28.
19:09

Írta: Párban szép

Egymillió szó egy gyerekért

20_ferenczy.jpg

A férfiak udvarláskor mutatják magukat a pályán – a tetteket jobbára megelőzik a szavak. De nem is akármilyenek! Hajlamosak ritka, figyelemkeltő szófordulatokat használni, nem beszélve a kedves becézgetésekről, sőt, néha egészen odáig ragadtatják magukat, hogy kedvenc versünkből is idéznek. Mindezt persze nem ok nélkül teszik, hanem, hogy kiüssék a többi potenciális jelentkezőt, és elkápráztassanak minket nyelvi bravúrjaikkal.

Dunbar és munkatársai (1997) brit felnőttek beszélgetését tanulmányozva arra jutottak, hogy szociális témákat (Éva barátnőm férjhez ment, Pisti a másodikról vett egy új kocsit) a férfiak 55%-a, míg a nők 67%-a hozott szóba – ami ennél érdekesebb, hogy szerintük a férfiak előszeretettel dicsekednek kapcsolataikkal (például hány felsővezetőt tudhatnak baráti körükben), és jellemzően intellektuális témákat is ők dobnak be (gondoljunk itt a dicsőséges hadjáratoktól kezdve a századforduló festészetén át az aktuálpolitikai kérdésekig), pláne, ha hölgy is van a társaságban. Ezzel a szemben a nők kevésbé reklámozzák önmagukat csak úgy – jobbára akkor teszik, ha feltűnik egy számukra érdekes pasi, és fogadják annak közeledését.

Mondjuk ki bátran: a férfiak párválasztáskor a szavak szintjén is páváskodnak – éppúgy, ahogy a hím pávák díszes, legyezőszerű farkukkal illegnek-billegnek a tojók előtt, hiszen tudják: a nő szívéhez a hosszú, színes tollakon (azaz kedves, cizellált mondatokon) keresztül visz az út. Aztán mikor már nyeregben érzik magukat, lelkesedésük – látszólag – alábbhagy, és fukarkodnak a szavakkal.

Geoffrey Miller evolúciós pszichológus (2006) szerint ez nem is csoda, hiszen a férfi célja, hogy ágyba vigye a nőt. Úgy veszi, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek megjelenése előtt ehhez átlagosan három hónapra volt szükség. Ha a párok ez idő alatt naponta két órát beszélgetnek, és másodpercenként három szót ejtenek ki, akkor számítása szerint egymillió szó szükséges, míg a férfi végre a tettek mezejére léphet.

Tehát ha az eddig beltéri elosztókról és kábeltípusokról cseverésző kollégánk egyre többször keres fel minket, hogy eldicsekedjen új órájával, vagy épp mandzsettagombjával, több mint gyanús. Ha pedig arra vetemedik, hogy királykék kabátunkra mutat Jé, ennek olyan a színe, mint a lapis lazulinak!-felkiáltással, már egészen biztos, hogy hamarosan előáll a kérdéssel: Légből kapott ötlet lenne, ha munka után meginnánk valamit?

Szólj hozzá!

Címkék: szavak udvarlás párválasztás páváskodik

A bejegyzés trackback címe:

https://parbanszep.blog.hu/api/trackback/id/tr784551298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása