2012.05.24.
15:37

Írta: Párban szép

Miért szeretik a férfiak a szőkéket?

hajban.jpg

Hely és időpont fixálva – a találkáig alig eszünk (kinek jutna eszébe?), alig alszunk (kár lenne elfecsérelni az értékes időt, amit ábrándozással is tölthetünk), inkább számoljuk a napokat. Miután végre-valahára túljutottunk a mit veszünk fel-kérdésen (értsd: túl vagyunk egy-két beszerző körúton, csak a biztonság kedvéért), máris itt az újabb megoldandó feladat: milyen legyen a hajunk? Egyenes, hullámos, kiengedett, összefogott? Némi morfondírozás után tárcsázzuk kedvenc szalonunkat, bár még élénken él bennünk a legutóbbi fiaskó, mikor  olyannyira megszaladt  fodrászunk kezében az olló, hogy kénytelenek voltunk a kertek alatt hazasomfordálni. Na de új szerelemhez új haj (is) dukál, így újult erővel és felemelt fejjel huppanunk a fodrászszékbe.

Előre szólunk: óvatosan a vágással! Cunningham és munkatársai a kilencvenes években ugyanis kimutatták, hogy a fiatal férfiak a hosszú hajú nőket, ezen belül pedig különösen a szőkéket találják vonzónak. Ennek az lehet az oka, hogy a szőke hajhoz automatikusan a fiatalságot, illetve a gyermeki ártatlanságot kapcsoljuk – előbbi azt jelzi, hogy a nő elég fitt ahhoz, hogy gyereket szüljön, utóbbi pedig a férfi védelmező ösztönét hívhatja elő.

Meskó és Bereczkei (2004) hasonló felfedezést tett, már ami a hajhosszt illeti. Azt vizsgálták, hogy egy női arc szépségét befolyásolja-e a frizura. Előzetesen 77 fotóból 20-at választottak ki – a férfi értékelők szerinti 10 legvonzóbbat, illetve a 10 legkevésbé tetszőt, majd  számítógépes programmal hat különböző hajstílust generáltak hozzájuk (rövid, félhosszú, hosszú, konty, rendezetlen, ápolatlan). A férfiaknak azt kellett eldönteniük, mennyire találják fiatalnak, szexinek, egészségesnek, illetve nőiesnek az arcokat. Ahogy azt már beharangoztuk, a hosszú és félhosszú hajú nők aratták a legnagyobb sikert – a kutatás szerint ez a két hajhossz a kevésbé vonzó arcokat is feldobja.

Két évvel később Meskó ehhez annyit tett hozzá, hogy a nem túl szép nők jobbak ki vannak hegyezve a férfiak véleményére, és általában azért viselnek hosszabb hajat, hogy többféle stílusban hordhassák. No nem feltétlenül azért, hogy megcsillogtassák kreativitásukat, hanem, hogy leendő partnerük ízléséhez tudják igazítani a frizurájukat.

Akárhogy is van, eszünkbe ne jusson az ébenfekete hajunkat lenszőkére festetni! A legbiztonságosabb út mindig az, ha jól érezzük magunkat a bőrünkben - a lelki jólét ugyanis tartósabb lehet bármely hajfestéknél.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kapcsolat haj vonzalom

A bejegyzés trackback címe:

https://parbanszep.blog.hu/api/trackback/id/tr214543916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása