2012.05.22.
10:10

Írta: Párban szép

A férfi poénkodik, a nő nevet

 

Mindannyian órákig tudnánk mesélni olyan találkozókról, amikor kínunkban össze-vissza feszengtünk, miközben a velünk szemközt ülő mindent megtett, hogy legalább egy félmosolyra rábírjon, de sehogysem sikerült. Talán olyan este is szerepel a repertoárunkban, amikor az illető a saját viccein láthatóan jól szórakozott, ellenben a mi frappánsnak gondolt sztorijainkat üveges szemmel hallgatta végig. Nincs mit szépíteni: egyik esetben sem lett folytatás. Aztán remélhetőleg olyan kellemes emlékeink is vannak, amikor szó szót, vicc viccet követett, és éreztük: megvan a szellemi összhang, klappolunk. De ki poénkodik, és ki nevet (a végén)?
 
A jó humorú embereket alapvetően vonzóbbnak ítéljük – persze relatív ki mit ért alatta: az altesti poénoktól kezdve az angol humorig bármi lehet, nincs tuti recept. McGee és Shelvin (2009) vizsgálatában jó anyagi körülmények között élő, facér férfiakat és fiatal, vonzó, egyedülálló nőket (tehát mindkét oldalról jó partikat) kellett véleményezni. Ha külsejükben nem is, humorérzékükben annál inkább különböztek – előzetesen három csoportba sorolták őket: vagy azt mondták róluk, hogy egyáltalán nincs humoruk, vagy hogy e tekintetben átlagosak, vagy épp azt, hogy kimagaslóan jók. A kísérleti alanyoknak azt kellett eldönteniük, hogy hosszú távú kapcsolat esetén kit választanának. Nem árulunk zsákbamacskát: valamennyi férfi és nő a jó humorérzékkel bíró személyek mellé tett felkiáltójelet; vonzóbbnak és egyben kívánatosabb partnernek gondolták őket. Ezzel összecseng az a megállapítás is, miszerint a hasonló humorérzékkel rendelkező párok elégedettebbek a kapcsolatukkal, így az együtt nevetünk-érzését akár ki is nevezhetjük a boldog házasság egyik alappillérének. (Lauer, Lauer és Kerr, 1990)
 
Na de még az ásó-kapa-nagyharang előtt ejtsünk néhány szót a nemi különbségekről. Ahogy Bressler és Balshine (2006) mondja, nekünk nőknek édes mindegy, hogy rövid vagy hosszú távú kapcsolatban gondolkodunk, mindenképpen azokat a férfiakat akarjuk, akik megnevettetnek - miközben pontosan tudjuk, hogy azért viccelődnek, hogy kifejezzék tetszésüket, és elnyerjék a szívünket (meg mást is). A férfiak ezzel szemben nem azt várják tőlünk, hogy nyakra-főre szórjuk a poénokat, hanem, hogy nevessünk a vicces(nek szánt) beszólásainkon. Ez pedig optimális esetben cseppet sem esik nehezünkre.
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: humor férfi szerelem vonzalom

A bejegyzés trackback címe:

https://parbanszep.blog.hu/api/trackback/id/tr94531227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása