2012.05.18.
11:43

Írta: Párban szép

Hangolódjunk egymásra!

 
2000-ben a japán Morofushi és munkatársai (lám, nem csak a britek kutatnak) 18-23 éves, fogamzásgátló tablettát nem szedő, kollégista nővel végzett vizsgálatukban azt találták, hogy a nők 38%-ának menstruációs ciklusa három hónap alatt összehangolódott.
 
Az összehangolódást, azaz az ún. szinkronizációt követően tízféle koncentrációban 3 alfa-androsztenolt, 5 alfa-androsztenont, valamint piridint szagoltattak velük, illetve a kontrollcsoporttal, majd összehasonlították a két csoport szagérzékenységét. Az eredményeik alapján a 3 alfa-androsztenol feromon észlelésére minden szinkronizálódott nő képes volt, míg az 5 alfa-androsztenonéra nem; a piridinre való érzékenység tekintetében pedig nem tapasztaltak különbséget. Szó mi szó: Morofushiék azt feltételezik, hogy a 3 alfa-androsztenol észlelésének képessége szoros kapcsolatban áll a szinkronizáció jelenségével.
 
A fenti kollégiumi vizsgálat könnyen megismételhető – már ha valakinek kísérletezni támad kedve -, az igazán elszántaknak pedig a következőt ajánljuk: gézpárna segítségével dörzsöljünk nők hónaljából vett váladékot más nők felső ajkára egy-két cikluson keresztül minden nap, és azt tapasztaljuk majd, hogy a résztvevők havi ciklusa négy hónap elteltével nagymértékben összehangolódik. Azt is tudjuk, hogy a peteérés körüli napokban levett szagminta növeli a többi nő ciklusának hosszát, míg a ciklus időtartama csökken, ha a szagok olyan nőktől származnak, akik már túlvannak a menstruációjukon.
Meg kell hagyni, ezt a három-négy hónapot jól kitalálta a természet: új munkahelyre kerülve ennyi idő alatt már kapunk némi visszajelzést a teljesítményünkről, magabiztosan mozgunk a különböző osztályok között, tudjuk mindenkinek – legalább - a keresztnevét. Ha pedig már az idősebb kollégák is felajánlották a tegeződést, minden bizonnyal sikeresen túljutottunk a próbaidőn, és napokon belül véglegesítenek.
 
Na, és ekkor még mindig van egy aduászunk! Jusson csak eszünkbe a szinkronizáció: azokon a nehéz napokon  egy-egy cinkos összekacsintás a kolleginákkal mondjuk a fénymásoló csapkodása közben (már megint elakadt a papír, ugye) növeli az összetartozás érzését.
 

Szólj hozzá!

Címkék: kapcsolat nők munkahely ciklus vonzalom szinkronizációs

A bejegyzés trackback címe:

https://parbanszep.blog.hu/api/trackback/id/tr474524085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása