2012.05.17.
17:47

Írta: Párban szép

Szeretem, mint embert?

Szeretem, mint férfit vagy szeretem, mint embert? Vajon mi a különbség a szerelem és szeretet között? Zick Rubin amerikai szociálpszichológus még harmincéves sem volt, amikor nekiveselkedett, hogy kibogozza.
 
Kutatását azzal kezdte, hogy rengeteg olyan állítást gyűjtött össze, mely a szerelemre vonatkozott, és ezek alapján dolgozta ki az úgynevezett szerelemskáláját. Hosszas mérlegelés után arra jutott, hogy három olyan dolog van, mely éket ver a szerelem és a szeretet közé – először is ilyen a törődés (foglalkoztat a partnerem boldogsága, nagyon is), aztán a kötődés (vele akarok lenni, és azt sem bánom, ha mindig és még tovább), valamint az intimitás (hogy érzi magát – mit gondol). A szeretetkapcsolatnál viszont azt hangsúlyozza, hogy nagyra tartom a másikat, mint embert, és azért is, mert hozzám hasonló (például évtizedek óta együtt járunk teniszezni, vagy mindketten szenvedélyesen gyűjtjük a régi képeslapokat).
 
Rubin – miután megvolt a szerelem- és szeretetskálával -, nem dőlt elégedetten hátra, hanem azon nyomban le is tesztelte, működik-e. A kísérletében részt vevő szerelmespárokkal kitöltette mindkét skálát, majd arról kérdezte őket, mit éreznek a szerelmük, illetve a legjobb barátjuk iránt. Jól sejtette: míg a szerelmi partnerek a szerelemskálán kaptak magasabb pontszámot, addig a legjobb barát a szeretetskálán.
 
A szerző lelkesedését mutatja, hogy még egy detektívtükrös kísérletet is elvégzett (ezt úgy kell elképzelni, hogy a kutató egy külön helyiségből követi a szobában zajló eseményeket, de a résztvevők nem látják őt). Szó mi szó: párokat figyelt meg, akik egy kísérlet kezdetére vártak, és azt tapasztalta, hogy akik a szerelemskálán magasabb pontszámot értek el, gyakrabban mosolyogtak egymásra, megfogták egymás kezét, azaz többet kommunikáltak egymással nemverbálisan.
 
Nem beszéltünk még a szerelem és szeretet közti alapvető különbségről, méghozzá a szexualitásról. Dermer (1978) kimutatta, hogy a szexuális izgalom – mondjuk egy nő szexuális fantáziájáról szóló szöveg elolvasása – növeli a férfiak vonzalmát partnerük iránt, de nem befolyásolja a barátjuk iránt érzett szeretetet.
A zsigeri vonzalom tehát ősi ösztönkésztetés, melyet nem lehet sokáig elfojtani (mert más formában úgyis utat tör magának). Érdemes tehát megfontolni, hogy pusztán gyengeségből-kényelemből (mondván: nem baj, ha nincs szex, legalább rosszabb sem lesz) benne maradunk-e egy szeretetkapcsolatban, vagy összekapjuk magunkat, és erőinket a szerelem felé vezényeljük.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parbanszep.blog.hu/api/trackback/id/tr604522653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása